Saturday, 11 June 2011

Pantai Puteri dilanda ribut, Syukur Kami Selamat

Pantai Puteri dilanda ribut


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0612&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_01.htm

Oleh NORIZAN ABDUL MUHID
utusanmelaka@utusan.com.my

MELAKA 11 Jun – Lebih 2,000 orang terdiri daripada anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan orang awam yang menghadiri program Eksesais Pertahanan Awam peringkat kebangsaan di Pantai Puteri di sini, panik apabila lima khemah yang digunakan dalam program itu diterbangkan angin ribut semalam.
Kejadian dipercayai berlaku pukul 9 pagi itu ketika program tersebut sedang berlangsung yang disertai kira-kira 1,500 anggota JPAM dari seluruh negara.
Menurut Pengarah JPAM negeri, Phang Ah Lek, seorang anggotanya cedera ringan dalam kejadian itu namun hanya menerima rawatan sebagai pesakit luar selepas terkena sebahagian batang besi khemah yang diterbangkan ribut.
Katanya, program selama tiga hari itu yang bermula hari ini bertujuan meningkatkan skil kemahiran anggota JPAM seperti latihan tahan lasak laut, tugas menyelamat, kawad kaki, masakan kecemasan dan melawan kebakaran.
“Ada lebih 100 khemah bersaiz kecil dan besar dipasang di tapak program tetapi hanya kira-kira lima khemah sahaja tercabut dalam kejadian itu yang hanya berlangsung kira-kira 15 minit.
“Mujurlah tiada berlaku kejadian yang tidak diingini malah semua khemah tercabut dapat dipasang semula secara gotong-royong bersama anggota dan penduduk,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Katanya, sebelum kejadian, hujan melanda tapak program namun masih tidak menghalang anggota dan pengunjung membanjiri tempat berkenaan bagi memeriahkan acara di situ.
“Bagaimanapun, angin tiba-tiba berubah menjadi kuat dan sekejap sahaja, beberapa khemah yang dipasang sejak semalam, diterbangkan angin,” katanya.
Katanya, sejurus selesai khemah terbabit dipasang semula, pihaknya menyambung semula program Eksesais Pertahanan Awam berakhir Ahad ini.
Blog This!

0 comments:

Blog Archive

Popular Posts

daftar isi

Loading...

Hamster

Sepasang Ikan Hijau